Poti sa mananci aur … daca vrei cu adevarat. Magazinele gourmet vand frunze si fulgi de aur comestibili, care adauga sclipici la totul, de la produse de patiserie la vodca pana la ulei de masline. Nu va temeti pentru stomac: Aurul nu este digerat si doar trece prin stomac, in conformitate cu Adible Gold, o companie care vinde frunze de aur. Deci acest material nu este doar pentru amanet aur, ci poate fi folosit si valorificat in mai multe moduri.
Aurul este inca folosit in bijuterii, desigur, dar acest element a trecut, de asemenea, la tehnologia high-tech. Aurul este un dirijor excelent al energiei electrice si este foarte nereactiv cu aerul, apa si majoritatea altor substante, ceea ce inseamna ca nu va coroda.
Aurul este, de asemenea, utilizat in medicina. Izotopul de aur radioactiv Au-198 poate fi injectat direct in locul unei tumori, unde radiatiile sale pot distruge celulele tumorale fara a se raspandi prea mult in restul corpului. In 2012, cercetatorii au raportat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences ca ar putea lega nanoparticulele Au-198 cu un compus gasit in frunze de ceai pentru a trata cancerul de prostata. Compusul este atras de celulele tumorale, pastrand nanoparticulele lipite la locul potrivit timp de cateva saptamani in timp ce se produce tratamentul cu radiatii. (Metoda nu a fost inca testata pe oameni.)
In unele cazuri, nanoparticulele de aur sunt singura modalitate prin care un medicament poate functiona. TNF-alfa ucide cancerul foarte eficient. Din pacate, este, de asemenea, incredibil de toxic pentru celulele sanatoase. Cu toate acestea, studiile clinice in curs de desfasurare au descoperit ca legatura dintre medicamentele TNF-alfa si nanoparticule de aur poate trata cu succes tumorile, deoarece medicamentele le lovesc in mod direct, spune Benchmarks, o publicatie online a Institutului National al Cancerului.
Aproximativ 83% din cele 2.700 de tone de aur extrase in fiecare an sunt extrase utilizand un proces numit cianurarea aurului, a declarat Zhichang Liu, cercetator post-doctoral in chimie de la Universitatea Northwestern din Illinois. Acest proces foloseste cianura pentru a scoate aurul din piatra. Din pacate, cianura este toxica, iar procesul nu este deloc ecologic.
S-ar putea sa existe speranta pentru iubitorii de aur (si circuite electronice si nanomedicina). In 2013, Liu si colegii sai au raportat in revista Nature Communications ca au dat peste o cale de a extrage aurul din minereu cu amidon benign mai degraba decat cianura toxica.
“De fapt, am gasit aceasta metoda accidental”, a spus Liu pentru Live Science. In timp ce incercau sa fabrice un material poros, cercetatorii au amestecat un amidon numit alfa-ciclodextrina cu saruri de aur (molecule incarcate de aur). Spre surprinderea lor, aurul a iesit rapid din solutie.
Echipa a brevetat metoda, care extrage cu usurinta aurul cu o puritate de peste 97% intr-un singur pas, a spus Liu. Acum lucreaza cu investitorii pentru a mari procesul. “Speram ca putem gasi un mod frumos si verde care sa inlocuiasca procesul de cianurare”, a spus Liu.